Literatura

Oblicza wojny (wiersz)

Jarzynka

Wojna zabija duszę i uczucia żołnierza,
który patrząc na zło, morze krwi
sam do końca nie wie, do czego się ucieka.
Ona wielka, co była,
co pół świata nawiedziła,
co polityków-morderców narodziła
i dzielnych dowódców na swe pola wpuściła.
Każda ma to coś, co porywa innych ku sobie,
rozkochuje w sobie żołnierzy
by potem pchnąć ich w ramiona śmierci.
Brudna, żądna krwi,
zimna, atomowa bądź światowa.
Każda na kartach historii zapisana.
Wiele bitew, liczb i dni.
Dlaczego wraca?
Tego nie wie nikt.
Chce oczyścić nas,
czy zbawić świat?
Wojno, z tobą iść przez dżunglę, las
z karabinem, w mundurze, choć raz,
by zabić ten zepsuty świat.

 

 

 

Wiersz pochodzi z mojego bloga: http://nieuchwytne-refleksje.blogspot.com/search?updated-max=2014-01-25T04:04:00-08:00&max-results=7


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 17 września 2014, 16:20
zagadany, suchy, patetyczny i wczesnogimnazjalny tekst w pozalirycznej, i czkawkowej formie o niczym
Ir
Ir 17 września 2014, 20:10
"Ona wielka, co była,
co pół świata nawiedziła,
co polityków-morderców narodziła
i dzielnych dowódców na swe pola wpuściła."

O rany, to ci dopiero perełka poezji...ha...ha...ha
Druid777sg
Druid777sg 17 września 2014, 20:18
Poziom możliwości krytycznych w znacznej mierze zależy od wiersza. Tego nie ma jak sensownie skrytykować, bo trudno to nawet nazwać komunikatem językowym. Wszystko się tu językowo plącze i do niczego nie prowadzi. Jest to nieskładne gramatycznie, pozbawione logiki, pozbawione kompozycji, pozbawione walorów fabularnych, pozbawione refleksji, bo jeśli autor jakąś miał to nie ma jej jak z wiersza wyciągnąć.
przysłano: 17 września 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca