Literatura

Oko Saurona (wiersz)

arte

 

Król życia komiwojażer
spędził szmat czasu
w autobusach Screnicruiser
linii Greyhound

Tam jego dom na kołach
wiedział co to kurz
znój trud i pot

Co tydzień w innym mieście
kaznodzieja
w białych ciuchach
z zespołem Geschwinda

Nauczał że zbliża się
sąd ostateczny
komisja McCarthy'ego
da kres Sodomie
i Gomorze

Infiltracji
tych którzy głoszą
że Jezus był zboczeńcem
skoro to jedyny
pośród rabinów prawiczek

Mówił do braci
atom cool tak jak fast food
cadillaki smak coca-coli
Myszka Miki

Bo są synonimem
nowoczesności i elegancji
oślepiające białe światła
nad pustynią

W latach pięćdziesiątych
noc zamienia się w dzień
105 km od Las Vegas
cud jeden z wielu

Tłumy turystów podziwiają
popijając drinki
patrzą na ostatnią Miss
z amerykańskiego snu

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 10 grudnia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca