Literatura

Triduum Paschalne (wiersz)

arte

I

Wierzę w powszechne kapłaństwo
bez pośredników
pośród tej wieczerzy
do której zasiedli napruci winem
i zamroczeni gorzkimi ziołami
grzechami młodości
symbolizującymi
czasy egipskiej niewoli

nie przeczuwając powagi chwili
gdy będą spożywać przaśny chleb
co stanie się ciałem
które za nich będzie wydane
ciemnicy

a krew nowym przymierzem
wylanym na oświecenie
w tej ostatniej wieczerzy
paschalnej

II

Oto drzewo krzyża
dzień pochwycenia baranka
na którego barki
zrzucono winę za całe zło świata
aby się usprawiedliwić i obmyć
w jego męczeńskiej śmierci
z własnej nikczemności

dla chwały społeczeństwa
nieskazitelnie czyści
nic niemający sobie do zarzucenia
dokonujemy prostracji
z większą łatwością niż
uświadczenie człowiekowi
potrzebującemu chleba

wystarczą trzy części
Gorzkich Żalów

III

Przy Grobie Pańskim
ołtarzu obnażonym gdzie męka
i śmierć Chrystusa
relikty kultury duchowej
Liturgia Godzin
poświęcone potrawy wielkanocne

i my powracający
do rzeczywistości w której
człowiek człowiekowi wilkiem
lecz ty się nie daj czekaj
na własne zmartwychwstanie


dobry– 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 3 kwietnia 2015, 14:20
no!
:-)
Sylwia Aszendorf
Sylwia Aszendorf 5 kwietnia 2015, 00:21
ODRODZENIE...
przysłano: 3 kwietnia 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca