Literatura

Swingjugend (wiersz)

arte

w Hamburgu chłonęliśmy z wycinków gazet
barwnych fotografii z modnych klubów jazzowych
amerykańskich metropolii
angloamerykański styl życia
ubierania się nastolatków- flapper girls
tak bardzo różniących się od brunatnej ulicy
gdzie prym wiódł pruski dryl
i posępne pochody do których nie pasowały
miękkie filcowe kapelusze „homburgi”
i krótkie spódnice umalowane usta szminką
jak u murzyńskiej dziwki która przekłada
rozpustę nad narodowosocjalistyczną moralność
wykrzykując na potańcówkach „Swing Heil”
bananowa młodzież której credo było „lenić się”
więc posyłaliśmy tych chłopców i dziewczęta
do pracy reedukacyjnej a okoliczni mieszkańcy
stojąc przed bramą obozu koncentracyjnego
bili brawo i robiło się lżej na duchu
strażnikom moralności


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 12 maja 2015, 23:50
Ale Saint Pauli nie przepuściłeś arcymoralisto...-)!
abc
abc 13 maja 2015, 07:44
Wiersz to nie przewodnik po Hamburgu arcymoralisto
przysłano: 4 maja 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca