Literatura

Pieśni Dziadowskie (wiersz)

arte

Do dziada w super wróbla przemienionego

Rozmielono Cię na drobne i podzielono
między siebie, abyś pomógł
uzyskać odpust wieczysty,
i mógł przez Ciebie się oczyścić świat
umarłych za życia.

Towarzyszyłeś im od zawsze,
w starożytnej Grecji byłeś wędrownym
aojdą, przemierzałeś Helladę
śpiewem kułeś więzy niezłomne,
nierozerwalne, głosem natchnionym
skrapiałeś gałązką oliwki
owoce rodzącej.

Wypowiadając słowa pożegnań,
snułeś pieśni epickie nabożne
z gór i chmur czyniłeś praktyki magiczne,
nazywano Cię oszustem,
który to cynicznie wykorzystuje
ludzką naiwność prosząc o jałmużnę.


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 15 czerwca 2015, 20:24
inspirował Roger Piaskowski, czy cała antologia?
abc
abc 15 czerwca 2015, 20:31
patrzyłem na antologie, i wiersz już napisany kiedyś o podobnym tytule, ale tamten to coś innego, zupełnie.
Mithril
Mithril 15 czerwca 2015, 20:43
to rozumiem, że homerycko do sprawy podszedłeś, choć czytając otarłem się o Diogenesa oraz Ha-Nocri... już nie będę pisał o wersyfikacji, acz w obecnej formie
nie utrudnia niczego. przyznam, że takiego (lekkiego) ciebie lepiej się czyta, choć
jak już zdążyłem poznać/zauważyć inspiruje ciebie właściwie wszystko, a spojrzenie
innych w szczególności
przysłano: 15 czerwca 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca