Literatura

Przetrwalnia (wiersz)

arte

W przetrwalni upchną
wraz z tobołkiem
osmaloną szprotkę
wysuszoną na wiór
rzucą jakbym był
przedmiotem na przykład
workiem kartofli
ulokują oczekującego
na śmierć
opodal starca
z niedowładem kończyn
i smrodem z ust

Jego przerobią wiosną
na karmę dla psów
zimą jeszcze
pooddycha miłosierdziem
które potęgą
wyobrażani ponoć stoi

A lato jest bardzo gorące
i suche słońce grzeje
niemiłosiernie
gdzie mi do zimy
nie wspomnę o wiośnie
jako Wilk stepowy
szykuję się do
ostatecznej rozgrywki
o

Leżę na trawie
przed korporacją
solidarności społecznej
i rozmyślam o śmierci
rozłożonej w czasie
jak sen Raskolnikowa

Zgromadziłem
stosowne materiały
pociągnę za sobą wielu
w tym centrum handlowym
gdy opadnie kurz
nastąpi obława

Pewnego dnia będę miał
lepsze karty
nauczę się śmiać
nie będę obciążony
perspektywą przetrwalni


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 9 lipca 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca