Literatura

wiersz zabarwiony (wiersz)

xblade

postanowiłem nie wychodzić dzisiaj z domu.
ironiczny nastrój sprzyja złamaniu szczęki bądź przegrody nosowej.
powietrze. czyste jak kryształ wtacza się powoli do płuc,
jeszcze tylko papieros i wszystko w normie -

jeśli uznać, że wszechświat jest nieskończony,
to jego najmniejsze cząstki określiłbym wprost proporcjonalnie do wielkości mojego ego,
a opiłek w oku, o którym dowiedziałem w dzień naszego rozstania,
wydaje się teraz znacznie dorodniejszy.


przychodzisz cicho jak sztorm, częstując mnie pytaniem o sens życia.
opowiadam ci o rycerzach pędzących w noc - zabójcach
wieszających swoje ofiary na ramieniu jak płaszcze.

siadasz w fotelu głaszcząc kota,
jakby pod włos odpowiadasz, że to niemożliwe
kiedy noc skrywa półksiężyce między udami.
przecież jesteśmy mniej ludzcy o te wszystkie razy, których nie popełniliśmy,
lub te, w których spraliśmy głowę o mur.

widzisz, od zwierząt różni nas tylko otoczka przyzwoitości,
równie dobrze mógłbym od razu zapytać czy mi obciągniesz,
zamiast snuć historie rodem z obrazów Dalego.


dobry+ 12 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 28 sierpnia 2015, 09:54
Na szczęście jest także orgazm, inaczej zajebalibyśmy się na śmierć!-)
Zmieniłbym "lub te, w których spraliśmy głową mur". Co sądzisz?-)
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Super!
Mi Lo
Mi Lo 3 września 2015, 16:11
gratuluję
kreda
kreda 6 września 2015, 23:16
Gratuluję i czekam na następne :)
tag
tag 25 września 2015, 20:57
Rozwalił mnie ten tekst
calvados
calvados 20 pazdziernika 2015, 19:36
czas na prostotę w wyrażaniu emocji, bywa,że to się podoba
czasem bezpośrednia wypowiedź razi, a inni przyjmują ją z zachwytem
wszystko świetnie się czytało, do momentu, ot...
Paweł Kaczorowski
Paweł Kaczorowski 8 lutego 2016, 00:20
Świetny język. Końcówka rewelacyjnie uderzająca.Duża precyzja, ale i pewność siebie w zastosowanych środków stylistycznych, np. metafory w obrazowaniu : "noc skrywa półksiężyce między udami.", albo: porównania: opowiadam ci o rycerzach pędzących w noc - zabójcach
wieszających swoje ofiary na ramieniu jak płaszcze.//

Można by się poważnie zastanowić nad okiełznaniem interpunkcji; zupełnie bez potrzeby stawiasz kropki na końcu wersu, przed przerwą międzystroficzną. W środku tekstu kropki i przecinki mają swoją logikę istnienia, ale to jest nieuzasadnione:

"(...) powietrze."

.........

Wybacz ton poprzedniego komentarza. Pozdrawiam, P
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 27 sierpnia 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca