Literatura

~ GDZIEŚ… KIEDYŚ MOŻE ? (wiersz klasyka)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ GDZIEŚ… KIEDYŚ MOŻE ?
 
     Pisać…
Wzruszenia rzeźbić i malować
Jak ci wielcy poeci
Z gwiazdozbioru księgozbiorów
Znaleźć skromne miejsce
Wród niezapomnianych
Dostojnych autorów
Nie… nie sławę
I nie w panteonie
 
     Posiąść…
Tylko mały skrawek
Może gdzieś…
W kąciku na półce
Może kiedyś…
W wypieszczonej porcelanie
Wypić z nimi małą kawę
Z dużą łyżeczką humoru…
I z góry pomachać jaskółce
 
     Pisać…
By wierszy słowa bezłzawe
Uśmiechy czyniły i blaski
Stworzyć upojnie i cicho
Choć kilka nieefemerycznych utworów
By mogli je ludzie śpiewać
Nie płakać smyczkami kwartetów
Nie dbać o annały, oklaski
 
     Pisać…
Nie nazbyt surowe i gniewne
Seledyny diabolicznych hymnów
Słowa otuchy nizać na dusze
By odnaleźli marzenia zgubione
I skrzydła w bieli… aniele
Kiedyś wyrosłe u ramion
Do lotu w przestworza złożone
 
     Mówić…?
Nie chciałbym lecz czynić kształtnym pisaniem
Jak fletem jaskrawym i nagim
Jak pędzlem malować słowami
Barw ciszy w czasie rozpięcie
By dnie się mieniły kolorem
A liter jaśniejące pejzaże…  
Nad zmysłów ludzkich poznaniem
Dotykano ciepłymi sercami
Jak dłońmi ufnymi dotyka…
Spragnione dziecięcie
 
⊰Ҝற$⊱…………………………………………………………………Toruń ~ 6 września 'O3                                                                                              

 


przysłano: 14 lutego 2018 (historia)

Krzysztof Maria Szarszewski

Inne teksty autora

~ A TU WIERSZ SIĘ BUDZI
Krzysztof Maria Szarszewski
~ POŚRODKU ŻYCIA
Krzysztof Maria Szarszewski
~ KOCHASZ… WIĘC JESTEŚ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ ILEŻ… PO DWAKROĆ ?
Krzysztof Maria Szarszewski
~ MILCZĄCA SCENA
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GWIAZDA SPADAJĄCA
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYŁBYM POETĄ… I TYLKO…?
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca