Literatura

~ UCIECZKA Z DOMU SZALONYCH PENSJONARIUSZY (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ UCIECZKA Z DOMU SZALONYCH PENSJONARIUSZY
 
Któż jest dziś panem… 
Wewnętrznej ciszy obiecanej ?
Kto sprawiedliwych snem nie zaśnie ?
Podrepcze gwiezdnym traktem
Boso, pod górę, pod wiatr
Chcąc pobyć sam na sam
W pozornej zda rzeczywistości
Pośród konkrecji wież niepokoju kaplic
Świątyń wibrujących w niepewności
 
Szamoczą się w duszach, sumieniach
Sprawcy katastrofizmu wyznawców
Z księgi kaleczonej fałszem
Rylcem łask, peanem cierpienia
Straszą ubrani w szaty łaskawców
Za mamonę, władzę znieczulają placebo
Pensjonariuszy domu szalonych
Z IQ ziemniaków ciemnością straszonych
Na krętych schodach do nieba
 
Bez nadziei na rozumne istnienie
Z koszmaru piekła na Ziemi… tej Ziemi
Grawitacji kosmicznych wariacji
Gdzie trudno ten obłęd zmienić
I niepodobna na podobieństwo znieść
Odlecę z końcem… marca
Hen… poza orbitę księży'ca gdzieś
Daleko… daleko w kierunku Marsa 
Cześć uziemieni… cześć
 
⊰Ҝற$⊱…………………………………………………… Toruń ~ 15 marca '16 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 14 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca