Literatura

~ W BARWACH SEPII… EPI TAPHIOS PUSTYnnyCH NEKROPOLII (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

 ~ W BARWACH SEPII… EPI TAPHIOS 
       PUSTYnnyCH NEKROPOLII
 
     Pod sklepieniem świata nieboskłonu 
W Plejad deszczu meteorów 
Katakumby… puste komory grobowe 
Plątaniny dusznych korytarzy
Labiryntów klaustrofobie 
W mocy klątw tajemnych szponów 
 
     W jupiterach sceny życia
Za śmierci kurtyną
Kamiennego sarkofagu
W skalnej groty zdobnym grobie 
Miłowanych, wszechpotężnych…
Nieśmiertelnych faraonów
I panów stworzenia… w jednej osobie 
 
     Próżno szukać tu ich szczątków
Obnażonych smutno kości
Ułomnych, ludzkich słabości
Bogów w bólu zaschłych twarzy
Zbezczeszczonych… marnych resztek
Rozkutanych z pośmiertnych bandaży
 
    Żywym ja… w Ramzesa grobie 
Lata śniłem ich legendy
Odkrycia Howarda Cartera 
Rozkochany w ich historii 
Zaczytany w tonach tomów 
Bogów grobów i uczonych… czczonych 
Herodota… Cerama… Homera
 
     Gościć w Nubii… gościć w Tebach 
Śnić na jawie jak w hipnozie 
Poczuć starożytny Egipt 
Ziścić  talizmany marzeń… mogę
Martwą dotknąć treść historii 
Jak amulet namaszczony
Wonnościami lazurowej glorii
Pachnidłami żon królewskich 
Jak kochanek Nefretete
 
    Pośród orłosępów czarnych
Egipskich, ruskich, germańskich
Dumny… bo na piersi biały orzeł 
Wspaniały… ułański 
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………… Giza ~ 8 października '1O                                                                                                             

 

https://www.youtube.com/watch?v=dP-XAYPzKKY&t=8s

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 19 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca