Literatura

~ CISZY ŚPIEW BEZGŁOŚNY (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

   ~ CISZY ŚPIEW BEZGŁOŚNY 
 
Bezgłośnym śpiewem rani ta cisza
Niewidzialna 
Cisza... która boli 
Cisza jak oczodół śmierci... nisza 
Lodu... 
W wulkanie Stromboli
 
Jak w galaktykach bezmiar słońc 
Słonecznych tyle chwil 
Ociemniało jedną zamiecią 
Jak usłyszeć tamte słońca ? 
Które już nie świecą
 
Milczą ciszą niemą nasze słońca 
Kolaps naszych gwiazd... chłód 
Cisza zaległa niekończąca 
Obleka nas bezgłośny śpiew... lód 
Ta cisza raniąca
 
Jeszcze tylko głos twój tam usłyszeć chcę 
Jak jutrzenkę ujrzeć ranny świtu cud 
I umarłym oczom oślepionym dniem 
Kazać zasnąć... umrzeć 
Księżycowym snem
Zasmucić
 
Malachitami zapłaczą góry w ciszy
Boś jest mi jak cisza 
To bliska, to daleka 
Jak ona oddalasz się ode mnie 
By kiedyś już nie wrócić
Nie dać się usłyszeć
 
Nie wrócić...
Ktoś czeka
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………… Kraków ~ 12 października 'O7

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=0OCblDESZPs&t=6s

 


fatalny 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mi Lo
Mi Lo 20 lutego 2018, 10:46
Już za sam tytuł należy się nagroda.
Co prawda, jeszcze nie wiem, czy mamy "Poetyckie Maliny", ale jeśli takowe są, to autor ma ich całą garść: za płodność, jakość i przepoetyckość.
Daję do polecanych, by inni autorzy wystrzegali się popełniania takich koszmarków.
Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski 20 lutego 2018, 11:11
~ Nie znasz okoliczności powstania tego utworu a jeśli się nie domyślasz to tym bardziej szkoda i...
cyt. „będzie lepiej, jeśli się napijesz. pani naleje mu czegoś mocniejszego.” (Mi Lo)
Za kogo Ty się uważasz Mi Lo'siński ?
Może skrywasz nawet przed samym sobą jakieś kompleksy czy fobie ?
Pozwól, że zacytuję Ci tytuł jednego z Twoich utworów
~ „a teraz cicho być”... i tego się trzymaj.
Niemniej (z akcentem na mniej) pozdrawiam
Arian
Arian 22 marca 2019, 18:41
Za kogo on sie ma? Ważne kim jest.
Wielkie nic.
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 19 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca