Literatura

~ SAMOTNOŚĆ JEDWABNA (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

       ~ SAMOTNOŚĆ JEDWABNA
 
W kokonie pałacu pozłacanego
Psalmach mamony, hegemona świata
Pośród utrapień jedwabnej samotności
Kołysań miękkich zegarów Dalego
Odpływa czas niełaskawy senności
 
A ty przykuty do ciszy wskazówek niezgrabnie
Z pyrrusowym piórem w obolałej dłoni
W powietrzu sierpem księżyca skoszonym
W wariactwa zachwytów równonoc wplatasz
I szeptom otwierasz okna wszechświata
 
By strzałą amora wpadły choć na chwilę
Niespiesznie drgnęły pod duszy powieką
Może nieba skrawek maleńki przygarną
Zagaszą słońcem i gwiazdy przysłonią
Przepędzą tę samotność jedwabną, przegonią
 
W wyobraźni choć zakwitną może
Winobluszczem słów, zamigocą motylem
Nocnych tęsknot umilknień stupromiennych
Spłyną świtem namiętności rzeką
Byś bezwstydnie poczuł się senny                                                                                                               
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………… Barcelona ~ 11 listopada '12 
                                              

 


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Beta
Beta 18 marca 2018, 07:09
To jest słabe przewidywalne i wtórne
Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski 20 marca 2018, 11:35
... niestety przewidywalne... ale cóż poradzić skoro i wtórne ?
Choć cieszę się, że niedurne.
Ale... komentarz to komentarz... lepszy taki niż żaden... więc dziękuję.
przysłano: 1 marca 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca