krótka piosenka jakich wiele

Grzesiek z nick-ąd

ja nie chcę dużo

trochę ciszy przed burzą

kilka grzechów za uszy

roześmiania i wzruszeń


możesz przy tym być trzeźwa

jak wędrowna poezja

kiedy drogi się nie zna

ale liczy się pejzaż


ja nie chcę wcale

książki skarg i zażaleń

ani łez twych powodzi

kiedy muszę odchodzić


możesz przy tym być pewna

jak wojenna poezja

kiedy wroga się nie zna

a broń trzeba okiełznać


ja nie chcę wiele

tylko twoją nadzieję

tylko usta i duszę

i nic więcej nie musieć


możesz przy tym być piękna

jak liryczna piosenka

którą nosisz na rękach

żeby nigdy nie zwiędła


 

 

Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 8 kwietnia 2018
anonim