Literatura

okno z widokiem na jutro (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

W majowej jabłoni, aż duszno od kwiatów,
a słońce swe dłonie w gałęziach zanurza,
jaskółki już wiedzą, oznajmić chcą światu
lotami nad miedzą,że będzie dziś burza.

Już słychać w oddali pomruki, a zatem
cud niebo ze stali ciemnieje granatem...
I nagle wybucha! I strzela jak batem!
A cały świat słucha: co będzie z tym światem?
Gdy wicher tarmosi brzozową niewinność-
czy ktoś ją przeprosi? Czy tak być powinno:
że deszcz to ulewa, że huczy i dudni?
Że trudno się nie bać i bać coraz trudniej?

A my moja miła, z nosami przy oknie,
możemy podziwiać jak życie nam moknie,
jak boi się strasznie i burzy i deszczu,
jak pragnie wyjaśnień i prosi o jeszcze,
bo jest jakieś piękno w powrotach z zaświatów
jak trawy piosenka z miłości do kwiatów,
i moje i twoje odbicie w kałuży.

Ty jesteś spokojem.
Ja ciszą po burzy.

 


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 5 maja 2018 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca