Literatura

Ciemne wieki (wiersz)

Sheva Zimerman

Wieki średnie powróciły

hukiem dział na wschodzie

i klasztorną ciszą na zachodzie

nowa religia niszczy zabobon

i nawet księciu spod czerwonej gwiazdy

dostała się połowa królestwa

 

Lecz nie słychać chansons de geste

o obłędnych rycerzach barwy nieba*

wielkich czcicieli świętego Jerzego

w dodatku nieznanego zawołania

z kraju niekoniecznie dalekiego

którzy za nic mają żądzę sławy

 

Przeciwnie głośno o tajnym bractwie

rycerzy okrągłego otworu z tyłu głowy

wiernych czcicieli świętego Antoniego

wyprawionych na poszukiwania

Świętego Graala nagłej wiosny

nieznanego roku niepańskiego

 

Renesans (choć to słowo długo jeszcze nie znane)

przeżywa turniej

ominięto tylko starą tradycję

i już od dawna wiadomo kto wygra

 

 

*kolorem otoków, naszywek i czapek NKWD był odcień niebieskiego

 

 

 

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 27 listopada 2018, 12:33
...ot politykierka, pozawierszne to-to
Arian
Arian 27 listopada 2018, 12:56
,,Czeka" zalożył polski szlachcic Feliks Dzierżyński. W samym NKWD za Stalina pracowały rozmaite nacje: Polacy,Gruzini,, Łotysze, Żydzi, Ukraincy. Teraz obwinia się tylko Rosję, a zwlania z odpowiedzialności inne narody. Polityka zaklamywania historii ciąg dalszy.
Yaro
Yaro 27 listopada 2018, 14:09
najwięcej miesza jeden naród Arian wie ,który...
Usunięto 2 komentarze
przysłano: 27 listopada 2018 (historia)

Inne teksty autora

Na Boga
Wojciech Kruk
Wojenko wojenko
Wojciech Kruk
Święta trójca
Wojciech Kruk
Ecce homo
Wojciech Kruk
Widziałem piekło
Sheva Zimerman
Wielkie odkrycie
Sheva Zimerman
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca