Literatura

hymn zauroczony(P) (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

 

Na twoich ustach malin dojrzewanie
w kolorach tylu ile w tęczy życia,
gdy konik polny śpiewa na polanie
o obietnicach...
I choćby były tylko zwiewnym listkiem
scałuję wszystkie.

Jest w twoich oczach jakaś tajemnica
jak żar lipcowy i majowy powiew,
jest lot jaskółki, która się zachwyca
trzepotem powiek...
I choć zwiastuje, że niebo dziś pęknie
będzie przepięknie.

Na końcu wiatru mieszka twoja dusza,
błękitny motyl nauczył ją latać,
więc wraz z księżycem na wędrówkę rusza
po naszych światach.
Choć rankiem znikasz, pragnę jeszcze więcej:
osiodłać szczęście...

 


wyśmienity 2 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 12 stycznia 2019, 10:35
Piękny i kunsztowny !
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska 12 stycznia 2019, 11:17
To dopiero lot - super
przysłano: 11 stycznia 2019 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca