Literatura

*** (wiersz)

Rafał

kiedyś byliśmy inni - zmienieni wewnętrznie zaledwie w trzydzieści lat
błąkamy się po piekle polskim
ktoś rozbudził w nas demony historii i obłędu
ktoś podzielił naród dotąd jednością będący
komuś zależało abyśmy stali się montownią i rynkiem zbytu europy
i dostawcą taniej siły roboczej

ten kraj jeszcze w latach 80-tych tak piękny
że stare orwowskie zdjęcia nawet to pokazywały
teraz leży odłogiem i próżno śle modły do niebios
nie darmo pytał wieszcz “a wiesz ty co z Polską będzie za lat dwieście?”
poczekamy jeszcze trzynaście lat i dowiemy o czym wiedział prorok
nawet na niego znaleziono haki - podobno miał za dużo kochanek
i to unieważnia jego twórczość według bandy przygłupów
budujących nowe stosy dla arcydzieł

płoną rękopisy lecz gniew już się tli
spłoną chamskie oblicza i popioły
z nich powstanie nowoczesność
przy urnach w polskiej narodu
jesieni

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 16 lutego 2019 (historia)

Inne teksty autora

***dogasły
Rafał
***czarność
Rafał
***przemiana
Rafał
***tak dużo
Rafał
***życie
Rafał
***
Rafał
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca