Literatura

zbawienny wypad (wiersz)

Piotr Szczepański

niebieski autobus zabiera cię

nad  niebieskie morze

skupionego i gorącego
z niecierpliwości

 

dłoń trzyma 
drobne monety na bilet 
drobne są główki dzieci
w jarmułkach
z rafy 
której istnienia się domyślasz powstają obłoki

i pieniądze od turystów

 

uciekłeś znowu od 
kobiecych ramion
i stóp niespokojnie zadeptujących

twoje ślady


czujesz się jak wytarte uchwyty

trochę błyszczący 
matowy w okolicach oczu


na najwyższych wzgórzach
wielookie siatki maskujące
i systemy dają ci gwarancję
przewidywalności
jak nigdy dotąd

łatwiej o beztroskę
i zapomnienie 


masz względny komfort
i swobodę ruchów
oddzielony wspólnotą
od reszty świata

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Yaro
Yaro 1 grudnia 2019, 12:56
fajna piosenka
Piotr Szczepański
Piotr Szczepański 1 grudnia 2019, 14:09
taka niebieska :)
przysłano: 28 listopada 2019 (historia)

Inne teksty autora

znajoma
Piotr Szczepański
nędza
Piotr Szczepański
izraelska noc
Piotr Szczepański
przerwa między lekcjami
Piotr Szczepański
życie to koncert na bis
Piotr Szczepański

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca