Literatura

Pół na pół - dwugłos (wiersz)

Elżbieta Auguścińska & Andrzej Feret

Dwugłos pochodzi z tomiku poezji: "Rozmowy liryczne i poezje – część 2"  Autorów:

 

http://www.lulu.com/shop/el%C5%BCbieta-augu%C5%9Bci%C5%84ska-and-andrzej-feret/rozmowy-liryczne-i-poezje-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-2/paperback/product-24441787.html

 

 

 

Pół na pół

 

Znowu czule, znów radośnie rozświeciło tobą kłamstwo,
Niby szczęścia, niby wybór, niby z tobą pół na serio,
I ponownie, delikatnie, razem kłamać niepewności,
Krzywić, łamać, nieznajoma i znów błąkać się w pół serio,

 

A bezdroża skrzyżowania zostawiły drogi wybór,
I uczucia pozostały a my drogą sami wolni,
Nieznajomość pocałunku - oszczędzali po kryjomu,
Na daremnie, tylko tyle, zawsze było pół na pół,

 

Pół to zdrada, a pół radość, pół przyczyna i pół wina,
Ja połowa gdzie ty kiedyś w połowicy zdrada żywa,
I nie wiedzieć, że w złych radach komuś szczęście łezką płonie,
Cierpieć, patrzyć i boleśnie, kłamać, zwodzić i ponownie,

 

Decydować za pół ciebie, za pół wiary i pół kłamstwa,
W drogach palić, szukać znowu tego złego skrzyżowania,
I nie stracić nic co kiedyś było kiedyś mą połową,
Wszystko było mą decyzją, ty pół jesteś, ja pół słowo.

 

Andrzej Feret
 

 

dzielić z tobą pół na pół...

 

- z inspiracji Andrzeja Fereta „Pół na pół”

 

ciąg trudności mi przyświeca
chciałabym podzielić równo
pasmo udręk przyobiecań
niepewności samolubność

 

jak podzielić nieznajome
linie łamać krzywić szczęścia
i czyj będzie nasz potomek
skoro sam jest już po przejściach

 

co z pocałunkami zrobić
komu pisać sądne zdrady
kłamstwo nowe kłamstwo żłobi
pół na pół nie daję rady

 

przecież jeszcze pozostaje
nieznajomość nadaremna
jak podzielić na pół zdanie
w którym szukasz błądzisz ściemniasz

 

"decydować za pół ciebie
za pół wiary i pół kłamstwa" * 
jak postąpić sama nie wiem 
pół na pół zabieram w zastaw

 

Mona

 


przysłano: 14 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca