Literatura

Poetka (wiersz)

Van_essa

Ach, być poetką jak z wieku początku:

Za nic mieć tradycję, kpić sobie z obrządku,

Spod rzęs powłóczyste posyłać spojrzenia

I wśród ogólnej szarości tworzyć marzenia.

 

Jedną ręką trzymać kieliszek wypełniony

Absyntem albo złocistym burbonem .

A drugą papieros w eleganckim uchwycie,

By można było lepiej spoglądać na życie.

 

Zakochać się nieszczęśliwie

I czuć, że to jest prawdziwe,

Serca w liczbie nieznanej

Łamać lub mieć złamane.

 

W miłosnym uniesieniu albo ślepym szale

Podjudzać plotki, wywoływać skandale.

Codziennie na mieście słyszeć swe imię

Deptane z pogardą, szeptane z podziwem.

 

Sprawić, że umysł wytężycie,

Zmusić ludzi do myślenia.

Poświęcić temu swe życie,

Tylko w tym szukać spełnienia!

 

Lecz jest mi jakoś ciężko, jakoś smutno tak;

Jest kieliszek, jest papieros, a talentu brak.


niczego sobie 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 13 pazdziernika 2020, 14:47
youtu.be/ia74Dyqw00U
:)
Abi-syn
Abi-syn 13 pazdziernika 2020, 21:33
jeśli rymy - to równe, każdy wers powinien mieć, na ten przykład, 11 sylab, policz każdy wers (o strofie nie wspomnę), spróbuj wyrównać tak aby wszędzie było równo, zobaczysz, że się lepiej czyta a tekst zyskuje nowy wymiar.
przysłano: 13 pazdziernika 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca