Literatura

~ NIE O TYM PISZE SIĘ WIERSZE… (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ NIE O TYM PISZE SIĘ WIERSZE…
 
     I znów się zatrważam w cichości
jak kruchy kamień przydrożny 
jednako świadomy istnienia
przez pryzmat samoświadomości 
bez perspektyw prowizji z nieba 
gdzie gwiazd szczęśliwych już nie ma
 
     Życie mija jak żmija… gdy czas
choć ma nas na krótką wyłączność
przez meandry pełznie mozolnie
jak dym w promieniach i cieniach
a wokół mrą krajobrazy 
szarzeją kartki kalendarza
 
     Zatruta przez ścieki i gazy
sczezła zieleń w toksycznych fekaliach 
nawet tęcza barwy zatraca
gdzieś znikła przyjaciółka żaba 
w efekcie ubocznym ludzkości jestestwa 
nieświadomej swego końca
 
     Tylko jądro mej ziemskiej arki 
choć jest płynne lecz się nie zmienia
jak miłość Platona… jak kwiaty
ale to już jest bez znaczenia
i nie o tym pisze się wiersze
lecz drapie ostrym piórem dramaty
 
⊰Ҝற$⊱……………………………………………………… Toruń - 3O października '2O

 


wyśmienity 1 głos
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 31 pazdziernika 2020, 09:32
Super !!
marzena
marzena 31 pazdziernika 2020, 18:37
Chyba mi się podoba.
Arka, jadro, Palton, miłość, kwiaty...
dramat czy komedia?
przysłano: 30 pazdziernika 2020 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca