Literatura

"Rewolucja" (z okazji rocznicy Rewolucji Październikowej) (wiersz)

Katiusza (Natalia S.)

"W dzień ten niezwykły,

Gdy lud stanął zwykły,

Obalić swych katów

Ohydnych plutokratów,

Zawalczyć o równość,

Podział złączyć w jedność,

Kobietom dać prawo głosu,

Do decyzji i własnego losu,

Robotnikom zdjąć kajdany,

szczęście i dostatek został dany,

Dla człowieka pracy,

żądamy  równej płacy

Sowieckiego rolnika,

wznieść ku pomnikach,

A naszego wodza,

Lenina cudownego,

upamiętnić jako człowieka wspaniałego"

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 7 listopada 2020 (historia)

Inne teksty autora

"Pochód Majowy"
Katiusza (Natalia S.)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca