Literatura

zanim powstanie prawdziwa baśń - cykl altankowy (wiersz)

Andrzej Feret

zanim powstanie prawdziwa baśń

 

ubierzmy myśli rozbierzmy siebie

do mokrej nitki przelejmy w trans

i do końcówki cali wytrwali

zdejmijmy z granic muzyki dźwięk

 

odrzućmy wszelkie myśli zawrotne

zdejmijmy ciuszki ciało niech trwa

dłońmi dotknijmy i powiekami

ach i co jeszcze to co ma trwać

 

a biodra płyną w słowach w rytm wierszy

w miłosnych frazach piszesz frazą

a ja wciąż jestem i ty wciąż jesteś

oprócz nas dwojga - ma nie być skarg !!!

 

bo trudno pisać z pragnienia szczęściem

kiedy ja jestem a ja wśród warg

bo po co kochać kiedy dotykiem

wciąż czuję ciebie i to ma trwać

 

4 stycznia, 2020

Andrzej Feret

 

 

 

żeby ożywić intymne sceny

 

w pasji do tańca aluzji tren

wznosisz się lekko wymyślasz dotyk

i kolorami garścią na dłoń

rzucasz światłocień niczym narkotyk

 

i budzisz cicho zalotność zła

gdy prześladujesz nasze wersety

w garści utrzymaj poezji czar

co odlatuje bo ma odlecieć

 

a odlatujesz dalej jeszcze

wciąż prześladując wersję wersetu

a kiedy jeszcze w jesień grasz, liść

nie odleci bo liść to fragmencik

 

tego co zawsze scena gra - gra

gdy się przemoczy to nie odleci

a jesień-cud z miłosnej pasji

linijkę wiersza znowu dorzuci

 

7 stycznia, 2020

Andrzej Feret

 

 

 

że kiedyś słowo stanie się ciałem


zamęt a nawet w udziale pakt
zawsze tajemne kryminał szminką
co się obnaża przez drugi brzeg
im nawet wierność stukotem wiersza

zadomowiony tajemny lęk
w gotycką powieść poszumem na dnie
jest zakładniczką w nim przepaść dom
wciąż obnażane kryminał tango

cielesne harce przypadek dam
prób czerwcowo-licych deszczowych
spotkań i rzeczywistych dziewczęcych
trosk zawsze znaczy upałem rozstań

a upał sieje zbliża do warg
mimo że czerwiec zrył pocałunki
i nic nie okradł w dziewczęcy traf?
zresztą jak nigdy czerwiec jest cudny …

zresztą jak ty i zresztą jak ja …

 

9 stycznia, 2020

Andrzej Feret

 

 

 

Wiersze i moja Wena na Altanie:

 

Forum - Poezja - Altanka - Kołysanka, czyli portalowy Dekameron i nie tylko - Portal Pisarski (portal-pisarski.pl)

 

 

 

 


przysłano: 9 stycznia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca