Literatura

Brewiarz dziewczyny z sąsiedztwa (wiersz)

Kasia Dominik

Ty

 

błogosławię igłę wbitą w ciało

każdą

która umiera kiedy otwieram oczy

szukając czułości przed świtem

niebo

 

Jestem wdzięczna za tęsknotę

niedającą zamknąć się w słowie

za odbicie siebie w oczach matki

upadającej pod ciężarem diagnoz

 

Krzyżu mój dziękuję za krew na poduszce

i padaczkę o północy za morfinę kardiomiopatię

paraliż kiedyś jednej teraz obu rąk i za Synocrom

oraz za to że dziś tu jutro tylko Ty wiesz gdzie

usiądę pod kaskadą rurek tak licznych jak gwiazdy

które oddalają ode mnie odziedziczoną śmierć

pompując płuca

 

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 23 sierpnia 2021 (historia)

Inne teksty autora

W skorupie
Kasia Dominik
Znikąd
Kasia Dominik
***
Kasia Dominik
Życie to nie teatr
Kasia Dominik
Księżyc nie w nowiu
Kasia Dominik
Między jednym a trzecim
Kasia Dominik
Podróż w głąb siebie
Kasia Dominik
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca