Literatura

Stary ten blues (wiersz)

Kamila Nikuła

przeszli obok

ani myśl im w głowie 

odszukać poetę

 

on przyjdzie 

z wierszem schowanym 

w kieszeń

trochę winny 

ale tylko od niechcenia 

zagadując siebie 

choćby do kogoś 

ale nie lubi już 

powtarzać się 

za stary 

by coś udowadniać 

zbyt żywy jeszcze 

by milczeć 

mówi prostymi zdaniami

długimi pauzami 

kiedy odwraca się 

z tym swoim uśmiechem 

jedyny taki moment 

patrzy prosto w oczy

 

weźmie papierosa 

zapali choćby nie palił

 

ten poeta 

nie ma nic do stracenia


przysłano: 7 lutego 2022 (historia)

Inne teksty autora

Tak nas widzę
Kamila Nikuła
Prom
Kamila Nikuła
Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
Podróż przez dolinę
Kamila Nikuła
Rozmowa z łotrem
Kamila Nikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca