Literatura

Hej wichury i orkany (wiersz)

Markus

 A my drzewa wiemy swoje

Czy to stare czy to młode

Ile cierpień znosić trzeba

Gdy zawieją wiatry nieba.

Mały wietrzyk nas orzeźwia

Średni nam dodaje skrzydeł

Ale gdy wiatr mocny pędzi

Łamie mnóstwo w nas gałęzi.

A ostatnio wichry srogie

Pędzą jak szalone konie

Nie wystarczą im gałęzie

Pragną wyrwać nam korzenie.

I choć dziarsko się bronimy

Często życiem też płacimy.

Hej wichury i orkany

Proszę spuśćcie trochę z tonu

Bo współczucia przyszła pora

By do stołu siąść rokowań.

Przykład dajcie ludziom wschodu

I poruszcie serca Rosjan

Jak szatańskim jest pomysłem

Swoich braci tak mordować.


przysłano: 10 marca 2022 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca