Literatura

Prawo jazdy kat. B (wiersz)

Prej

Dzisiaj pierwszy raz od 13 lat wsiadłem za kółko

Wracam w koleiny życia jako kursant

Mam się odprężyć bo jestem spięty

Mam traktować samochód jak kobietę delikatnie

Dotykam gałki skrzyni biegów wciskam sprzęgło

i kluczykiem każe maszynie  zacząć pracę na linii ruch ciepło.

Tak łatwo zapomnielismy że jedziemy w kupie żelastwa które się kręci

dzięki ułożeniu części

smarom paliwom wydobywanym na śmierć i życie

od arktyki po pustynie antypodów

a potem ruszam

niby wolno a przecież przez wieki

dla wielu niewyobrażalnie szybko

Do 1895 roku podobną prędkość mógł jedynie wygenerować skok

w przepaść zmieniam bieg i ruszam

w miasto bo przecież ludzie jeżdżą samochodem do miasta

zrobić pracę lub zakupy

chyba tylko mój szalony kolega

jeździ tymi ustrojstwami do nieba


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 6 listopada 2022 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca