Literatura

chesed means kindness in Kabbalah [b] (wiersz)

das

przez miasta w nocy przechodzą żyły wodne

ta atmosfera na drodze zagęszcza się światło
we mgle tworzy z mroku sklepy wypełnione:
blaskiem-bo-wszystko-to-wzięło-się-z-blasku
jest zawsze systemem będzie tylko światłem°
w-kieszeni-mam-pomarańczowe-zapalniczki
płynny butan emanuje i odbija blask świateł
i mógłbym uznać tę sytuację za przypowieść
światło rozjaśniające mrok zwykłego świata:
bo wiara jest jak najmniejsze ziarno w ziemi
 
z którego powstają też zjawiska tego obszaru
iluminacje obiektów neonów i samochodów:
mówi poranna prasa i prelegenci w telewizji
że to nowe miasto wzniesione jest ze świateł
i-jest-właściwym-miejscem-dla-każdej-osoby
przez miasta w nocy przechodzą żyły wodne
ta atmosfera na drodze zagęszcza się światło
we mgle tworzy z mroku sklepy wypełnione:
blaskiem-bo-wszystko-to-wzięło-się-z-blasku
jest zawsze systemem będzie tylko światłem:

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 4 grudnia 2022 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca