Literatura

OKO (wiersz)

Joanna Kraszewska

oko


pośród ciemnych nieużytków ziemi

na samotnej górze się czerwieni

spoglądając na biedne istoty

brodzące we mgle głupoty

 

niedostępne dla zwykłego człowieka

nieskromnie na ludzkie błędy czeka

straceńców wszelakiej cnoty

by skończyć marne ich żywoty

 

każdej zbłąkanej duszy utrapienie

za życia przynosi cierpienie

bierze bierne ciała w niewolę

by szatańczą czynić wolę

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 6 lutego 2023 (historia)

Inne teksty autora

Sroka
Joanna Kraszewska
Grzechotka
Joanna Kraszewska
LAS
Joanna Kraszewska
Piosenka
Joanna Kraszewska

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca