Literatura

"Co się dzieje?" (wiersz)

Maja Mitura

Uważa na każdy swój ruch, na każde słowo do innych,
nie może śmiać się, gdy tego chce, potańczyć, kiedy moja
dusza się śmieje.
Co się dzieje?
Krytykowana za każde posunięcie, ale czy miłość z tego nie zwalnia?
Czy miłość chce zgasić żar serca drugiego? Czy wstydzi się za nie?
Czy wybiera innych, gdy jej dusza się chwieje?
Co się dzieje?
Czy obojętnie spogląda na nią, zamiast gubić się w labiryncie jej oczu,
w których niegdyś widział życie? Osuszona dłoń czeka na dotyk. Usta na
prawdziwy pocałunek sprzed lat. Jedynie źródło swe, ma strumień łez, które po
policzku powoli się leje.
Co się dzieje?
Śnieg gasi płomień. Obojętność gasi miłość. Nóż wbija w serce. Długa walka o
lato została przegrana. Nastaje zima stulecia. Umieram na mrozie. Mama
mówiła, że tak umierają biedni zaś ja mam pieniądze! Bogactwo te trudniejsze
do zdobycia, ale odpowiednio poszanowane, wystarczy do końca życia.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 9 września 2023, 07:07
...adolescencyjne to-to. Patetyczny przekaz z inwersjami wpuszcza powyższy tekst w groteskę. Wtórną groteskę. Sugeruję unikać słowa "miłość". Budową wersyfikacyjną przedstawić czytelnikowi, że właśnie o nią chodzi. Unikać też "noży" i "serca".
Unikać zaimków zwłaszcza archaicznych typu: "swe".
Dobrze jest też nie popadać w przegadanie - merytoryczne zabarwienie skupione na treści/przekazie nawet metaforycznej formie będzie milej czytane niż rozwlekanie, które zniechęca do czytania.
Arian
Arian 11 września 2023, 10:16
Lata mamy powyżej uszu. Prawie 30 C w cieniu.
przysłano: 8 września 2023 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca