Literatura

Lunetarium (wiersz)

Izabela Kawczyńska

„Lunetarium"

 

Wziąć mężczyznę jak się bierze tabletkę od bólu brzucha albo

głowy. Nie łykam proszków, leżę płasko łaciata jak krowa,

która gapi się z rozdziawioną mordą w niebo; stamtąd gwiazda

pomiędzy nogi, gdy zdyszane poduszki, nawykłe do bieli, buchają

jak koń, który biegiem się staje, choć nie zdoła wygrać pościgu.

 

Reszta to szpik, rybi ogon, zbyt miękki, i kości, co grzęzną,

a pościel się ściele, przepełza po ścianie. Skośnookie węże

przynoszą w zębach drżące lusterka, i pomnożona staję się

ja - córa Babilonu. W raju psy siwieją; tutaj podsuwa się

pod oko robaczywe ciała, soczyste jak jabłka, więc gryzę.

 

 

 


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ew
ew 1 listopada 2008, 10:23
Jak widać Izabelo, poezję i prozę wywrotową rozłożyłaś na łopatki :) Chylę czoła.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 1 listopada 2008, 10:28
Pogratulować: i tekstu, i nagrody.
Zofia
Zofia 1 listopada 2008, 14:16
Dawno nie czytałam tak wymownego w treści i formie zestawienia słów.
ataraksja
ataraksja 1 listopada 2008, 17:04
Soczyste i pełne jak `odpowiednie rzeczy słowo`.
Absolutnie zgadzam się z werdyktem jury.
Mirosław Kawecki
Mirosław Kawecki 14 listopada 2008, 02:57
A ja przeciwnie, dawno nie czytałem tak słabego tekstu. Zupełnie mnie nie zainteresował taki zestaw słów, fraz. Kpina na całej lini. Nie rozumiem o co piszącej chodziło w tym słowotoku. Może ktoś mnie oświeci? `odpowiednie rzeczy słowo`?! Żenada. Pozdry.
sunshineINmoonlight 13 marca 2011, 20:37
To brzmi, jakby ktoś przez przypadek połknął słownik i naraz zaczął wymiotować jakimikolwiek słowami. To szczera krytyka i czasami warto takowej wysłuchać, bo w ten sposób można próbować doskonalić swój talent.
przysłano: 29 sierpnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

GŁUPCY MÓWIĄ: ŻYCIE
Izabela Kawczyńska
LODOWIEC
Izabela Kawczyńska
CZERWIEC
Izabela Kawczyńska

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca