Literatura

Imbryk (Dla Andersena) (wiersz)

Strielnikow

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; mso-pagination:widow-orphan; "Times New Roman"; mso-fareast-"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Na środku stołu
W centrum Świata tego
Przy cukiernicy

Pośledniej ciotce
Najczęściej po niego
Wyciągają ręce

Lecz gdy nieostrożna
Dziecięca dłoń
Przewróci ten świat
Do góry nogami
Przy szczęku bitej porcelany
Sklejony ocknie się na parapecie
Wypchany ziemią , dławiąca gardło
Przy blasku świecy , obudzi nowe życie
Poczuje skromność w wielkim zachwycie
Nad majestatem i pięknem kwiatu
Zrozumie cel swego istnienia
Że koniec dumnego życia był początkiem zbawienia


słaby+ 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 24 stycznia 2009 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca