***** (**)

whiteshrew

Stojąc na przystanku
codziennie ją spotykał
obserwował długo i rozkładał
ideał na doskonałe
czynniki pierwsze

Podziwiał nieprawdziwość widoku:
Te piękne złote włosy
( farbowane )
Ciemne lśniące oczy
( to od wczorajszego płakania )
Rumieńce na policzkach
( pojawiają się zawsze po usuwaniu ciał obcych z organizmu )
Praktyczne krótkie paznokcie
( efekt zestresowania )
Zgrabność sylwetki
( wynik bezbłędnego doboru fasonów i kolorów )

Przypisywał jej wyimaginowane cechy :
"Marzycielka, bo ciągle błądzi wzrokiem"
( nadmiar problemów tożsamościowych )
"Lubi zwierzęta - pewnie ma psotnego kotka"
( pierwsza rana to cyrkiel a druga tępy nóż )
"Zrównoważona i z zasadami - czyta książki "
( poradniki psychologiczne dla przyszłych matek )

Tak to jest ideał
( omam wzrokowy )
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 18 głosów
whiteshrew
whiteshrew
Wiersz · 31 maja 2003
anonim
  • kokaina
    to nie omam wzrokowy,to wyobraźnia maluje obraz osoby,a wzrok nadaje mu ruch...

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • Magdalena
    Bardzo mi się podoba ten utwór.Przypomina mi ....mnie(ja także mam rany z cyrkla i tępego noża,farbowane na blond włosy-pasemka,problemy z sobą i czytam książki-choć to nie poradniki:-)))
    Podoba mi się to,że kontrast jest pomiędzy każdym wersem,a nie zwrotką...Realistyczny wiersz.

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • nF
    zależy z jaką książką :)

    ale faktem jest, że za noszenie książki każda kobieta ma u mnie + :)

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • whiteshrew
    kurcze skasowało mi wypowiedź,,,,ehhh muszę przedstawić swój punkt widzenia od nowa:(
    Jeśli chodzi o książki, zrównoważenie i zasady to taki odnośnik do wizerunku filmowego. zazwyczaj dziewczyna z książką utożsamiana jest z grzeczną, zrównoważoną ( no i z zasadami) uczennicą( czasami nauczycielką ).

    Przynajmniej w filmach, które ja widziałam :)

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • whiteshrew
    arek- obawiam się, że mimo moich szczerych chęci nie rozumiem tego komentarza.
    nonfelix - wiem, wiem że "tępy" a nie "tempy", zaraz to poprawiam. Dziękuję, za konstruktywny komentarz :)
    [ za ocenkę równierz ]

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • roozia
    tak to jest ideał
    (omam wzrokowy)

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • nF
    na wstępie - pisze się "tępy". Ładna myśl, ciekawy pomysł, może trochę zbyt bezpośrednio. Nie rozumiem co ma zrównoważenie i zasady z czytaniem książek :)

    A tak w ogóle, to podoba mi się ta podwójna obserwacja, jako że ostatnio zacząłem się zastanawiać nad podobnymi rzeczami. Heh, lepiej późno niż wcale...

    I jeszcze dwie propozycje - czy mówiąc o cechach wyimaginowanych powinno się podawać całkiem sensowne argumenty? I kolejne - czy potrzebne są ostatnie dwa wersy? Myślę, że to marna puenta, a na dodatek nie wnoszą wiele do wiersza. Wydaje mi się, że nie są specjalnie potrzebne.

    Podoba mi się, niech stracę - bardzo dobry.

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • Arek Janicki
    Tak... tak... tak... hmm.....

    · Zgłoś · 21 lat temu