Literatura

Wyznanie wiary; sprawozdanie (wiersz)

Krzysztof Grzelak

wyprawa z Magdą
zakończyła się
nawróceniem

Duch Święty opadł deszczem
i młodość idąca na lep
podszeptów propagandy kolorowych pisemek
została unieważniona
jednym śmiałym gestem spożywczego anioła
który chlusnął na moją głowę
wrzącym mlekiem kipiącym spod kościelnego stropu

kolejny anioł
był inżynierem dźwięku

długo kołował bezradnie
przyciskając do siebie partyturę znaczeń
by po chwili wartko przeciągnąć ciężkim smyczkiem

aż usłyszałem strzaskane nuty
porozchylane na boki
ku ścianom

później już tylko delikatne szarpnięcie
i wszystko ruszyło do tyłu:
milczenie
niepewność
oraz majętny szatan w Volkswagenie
wyrafinowany jak cukier na kartki

płonąłem sam z białą pięciolinią spokoju
była ta samotność gregoriańskim chorałem

przy końcu rąbnąłem radością
w drzwi Magdy Fabisiak
i w drzwi wielu innych

a moja przeszłość stała tak pusta
że nawet nie było co wynieść

niczego sobie 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 9 lutego 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca