Oddech

Janek

Z każdym wdechem szkliste koraliki
Z łaskotem rozsypują się po stetoskopowej posadzce.
Turlające się i wibrujące tremolo myśli
Napina cięciwę dysonansu,
A łuk intelektu zmieniony w gumę wpierw
Wtem w gumę do żucia
Upuszcza strzałę wyobrażenia
Nie dając jej dotrzeć do pointy.

W wydechu moje ciało - manekin silikonowy
Zapada się w wężowidła własnych wnętrzności.
Proprioreceptywna kakofonia zamienia każdy ruch
W szarobrunatną wydzielinę mózgu,
A rzężący miech wypuszcza
Gliniane od wczorajszych używek powietrze,
Które skamienieje nade mną
I zamknie sarkofag pełen potu
Ciężkim wiekiem dziesięciogodzinnej śmierci.
Janek
Janek
Wiersz · 22 listopada 2003
anonim
  • nocka
    pierwsza zwrotka genialna... niesamowita obrazowosc, az mnie zabolalo w uszy od tego stukotu koralikow na stetoskopowej posadzce ;)

    · Zgłoś · 20 lat
  • Anonimowy Użytkownik
    Anonimowy Użytkownik
    oooo kuffa... Anka to by mogla Ci cos powiedziec na temat tego wiersza... (ja se 3 apapy w nocy strzelilem)
    Sader.

    · Zgłoś · 20 lat
  • Czarna Boni
    hmm bardzo, bardzo, bardzo klimatycznie...

    · Zgłoś · 20 lat
  • Anonimowy Użytkownik
    trzeźwy
    Przeczytałem i się zmęczyłem jak - nie przymierzając - przy niektórych lekturach szkolnych. Jest kilka naprawdę dobrych zwrotów ale całościowo naprawdę ciężko wchodzi.
    Szkoda, że ten wiersz można "wchłonąć" tylko na kacu. ;)
    Twoje inne (szczególnie niektóre) bardziej mi się podobają.

    · Zgłoś · 20 lat
  • renifer
    hmm...a własciwie to o czym on jest....?? Dla mnie za głęboki :P

    · Zgłoś · 20 lat
  • renifer
    no niech mi ktoś powie o czym on jest??

    · Zgłoś · 20 lat
  • renifer
    no niech mi ktoś powie o czym on jest??

    · Zgłoś · 20 lat
  • Janek
    Wiersz jest synestetycznym opisem tego co dzieje się z moim umys`lem i cia`lem podczas jednego oddechu w delirium.

    · Zgłoś · 20 lat
  • grazyna
    To nie jest zly tekst wbrew pozorom. Na pewno nie "slaby+" a tak jest oceniony w tym momencie. Zwlaszcza, ze widze w czytelni wierszoklectwo ocenione na "przecietny" lub "niczego sobie".
    Klimaty w stylu:
    "w szarobrunatną wydzielinę mózgu,
    A rzężący miech wypuszcza
    Gliniane od wczorajszych używek "
    ABSOLUTNIE do mnie jednak nie przemawiaja.

    · Zgłoś · 20 lat
  • Anonimowy Użytkownik
    obudzsie
    za bardzo sie wysila i traci przez to to (niewiele) co ma do powiedzenia

    · Zgłoś · 20 lat
Wszystkie komentarze