etiologia

memento

kiedyś pod szóstką
mieszkał Jasiek raczej z tych
mniej lotnych często ganiał psy

nieraz na schodach mijałam tą
skuloną pokrakę bezdźwięcznie
miotał niezrozumiałe steki bzdur

i tylko gdy rodzina wychodziła na
niedzielny spacer zaciskał mocniej
palce na siostry sąsiadującej piąstce

ale przecież trudno było wyczytać
cokolwiek spomiędzy uśmiechu starych
i tych smarkaczy dorosłych spojrzeń


tak mi się
przypomniało
gdy rano donieśli
o pojmaniu Jana B.
zabił swoje dzieci
Oceń ten tekst
memento
memento
Wiersz · 7 lipca 2004
anonim