Beskid Niski

emci

Tam, w łemkowskim dzikim kraju
Madonna rzeźbiona,
tam, w dolinie zapomnianej
wioska opuszczona.

Tam, gdzie tylko wiatr zamiata
bezludne uliczki,
stoją pokrzywione wiśnie
i stare kapliczki.

Tam, wśród licznych grzbietów górskich
cmentarze prastare,
porośnięte młodą trawą
lub olchowym gajem.

Tam, w łemkowskim dzikim kraju
wciąż tlą się płomyki
kilku zniczy zapalanych
przez małe świetliki.
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 4 głosy
emci
emci
Wiersz · 14 lipca 2004
anonim
  • Misha
    policzyłem sylaby!
    :)
    osiem na sześć
    idealnie !
    taka poezja to aż sama do głowy wchodzi..
    niech żyją rymowanki !!

    pozdrawiam .Misha.

    · Zgłoś · 20 lat temu
  • Misha
    :)
    przez chwilę tam byłem..
    wiersz lekki, melodyjny, nie chciało mi się nawet liczyć zgłosek i sylab, napisany w fajym stylu.

    oceniam na: bardzo dobry

    pozdrawiam .MIsha.

    · Zgłoś · 20 lat temu