A po co komu poeci?

Sylwia Zdziebka

.A po co komu poeci???....

Kiedy poezja sama co dzień się budzi ...
Poezja sama się tworzy ...
W ptaka śpiewie , w błękicie nieba
Czy chociażby w przereklamowanej miłości

A gdy ludzi nie było ,czy świat był smutniejszy?
Czy trzeba było farby i płótna???

Po co komu poeci, smutni ,bez koloru
Bez kurtki ,czasem i honoru

Tylko poeta powie ,że
Dzięki niemu płacząca wierzba, już nie płacze,
Że drzewa na jesień nie zgubią zieleni,

I nikt mu nie wierzy ,I nikt go nie słucha
I tylko jego otacza cisza głucha
I po co komu taka szumowina ,
I po co? A na co ?..
...On sam się przeklina .

Wytłumacz poeto , po co walkę zaczynasz?


Sylwia Zdziebka
Sylwia Zdziebka
Wiersz · 16 lipca 2004
anonim
  • Deptak
    Poeta to ktoś więcej niż tylko wierszoklet. Żeczywiście zbyt wiele wierszokletów nazywa siebie poetami . Wiersz dobry choć miewałaś lepsze.

    · Zgłoś · 20 lat
  • Anonimowy Użytkownik
    gandziaaa
    po co były te głębsze spojrzenia?
    po co mi teraz te wszystkie mażenia?
    po co to wszystko się zaczęło
    to przez ciebie moje serce tak daleko zabrnęło
    po co mówiłaś że kochasz ?
    skoro teraz przez głupote prubujesz sie odkochać?
    po co sie starałem?
    żeby ciągle widzieć w twoich oczach żale?
    Po co jest moja nadzieja
    Skoro dla Ciebie to wszystko
    nie ma żadnego znaczenia...

    · Zgłoś · 17 lat