A na początku było słowo

humanus

,,A Na Początku Było Słowo.”

Wspaniałe słowo -potęga.
Nic nie znaczące słowo-jednostka .
Zdania nie mające sensu, układające się
raczej w gmatwaninę cyfr niż liter.
Bezgłośna skarga ucznia
i głos wołający gdzieś z oddali:
-to wszystko już było!
Koniugacja ludzkości ,deklinacja czasu,
ależ to absurd!
Ludzi się nie odmienia, to część
mowy nie mająca sensu!
Gdzieś blisko gaśnie świeczka,
dopala się abstynentka prawdy.
Ktoś pisze nowy słownik -nadzieja i porażka.
Czy ktoś odmieni w końcu ,,człowieka”?
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby 9 głosów
humanus
humanus
Wiersz · 1 sierpnia 2004
anonim
  • tojania
    trochę jak przemówienie pod pomnikiem pomordowanych

    · Zgłoś · 20 lat temu
  • ejm2000
    ma w sobie coś ten wiersz.....- przesłanie .....chyba przesłanie...jest dosyć ciekawy...i forma odpowiada treści....razi mnie jednak słowo "gmatwanina"......

    · Zgłoś · 20 lat temu
  • Vicky
    Czekam na więcej :P a ten jak zwykle jest extra, ale zawsze jest ten krzyk kiedy jednostka przekrzykuje tłum....

    · Zgłoś · 20 lat temu