Literatura

Burza (wiersz)

Miłosz Kasprowicz

Ognista flara przecięła nieboskłon
Świetliste drzewo zniszczenia rozwinęło swe konary
Astralne liście mroku ukryły gwiazdy i błękit niebios
A pośród tych puszystych, czarnych jak noc liści
Hula wiatr niezmordowany, pełen siły, złości, gniewu

I ozwał się grzmot
Jako tuba niebios
Zwiastująca koniec...
Małe istotki na ziemi
Kulą się ze strachu
Przed nadciągającym
Armagedonem...

A jednak po burzy, po katakliźmie, po płaczu niebios
Który zrosił obficie ziemię, rodzi się nowy dzień
Mroczne liście ulatują z wiatrem, konary gasną, wiatr cichnie
A maleńka stokrotka ugięta pod ciężarem deszczu
Powoli podnosi swą główkę, wygląda spośród traw
Na nowy, lecz stary świat, opłakany przez niebiosa
Pełen świeżości, Pełen sił, pełen unikalności...

I nagle spośród chmur błyska promień słońca
Radość wraca na ziemię, jej niepodzielny władca,
Ognista kula niebios, wraca na tron w chwale...

słaby+ 20 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
midori
midori 28 maja 2006, 14:29
no nieeee.... co to ma być??? i to ma być poezja? ja wysiadam z tego i przesiadam się...
Andrew Wiggin 28 maja 2006, 17:13
Inspiracją był film Armageddon? :-P

Tak na serio -- patetyczne aż do bólu, bez solidnego warsztatu jako tarczy. Mało zabiegów artystycznych -- próbuj formy krótsze lecz badziej skup się na pojedyńczych wersach. Tematyka też jakaś banalna -- "Po każdej nocy nastaje nowy dzień!".
Torick 29 maja 2006, 08:57
Małe istotki na ziemi... brrrr.... :( oj Daleko autorowi do pana Czesława
beeneidiusz
beeneidiusz 29 maja 2006, 09:57
Taa. Jak by to dobrze powiedzieć... Ten wiersz (k)astralny jest burzą, kataklizmem i płaczem niebios. Jest Armagedonem. :/
Janek 29 maja 2006, 11:42
Na Boga!!!! Katakli Z mie !!!!
Gepuś 23 czerwca 2007, 20:16
bardzo mi sie podoba. Masz talent!!!
czarnotka 27 czerwca 2007, 13:50
świetne, wprost fantastyczny ten utwór. podoba mi się bardzo... wielki Twój talent
przysłano: 28 maja 2006

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca