ja dezerter

Hekate

JA DEZERTER

ha ha ha
to nie trup!
to na źdźble trawy
kołysze się major
zwątpienia

żeby jeszcze w boga
w kościół powszechny
z kogutkiem na dachu
w sens istnienia
_ _ _

ale nie
nie w stronę wielkich
trawa nagina
grzbiet

do dna pije soki
w tej kosmicznej
spelunie
i pali jednego za
drugim

z drzewa sznur
kawał gliny
wrak dawnych pojęć:

że jest cel
że litera
że dla siebie i innych
że przecież nauka
_ _ _

ha ha ha
głos z głębi wanny
zardzewiałej jak samo
zło

jakie to śmieszne
panie majorze
gdzie rozkaz?
gdzie mapa?
gdzie ten cały
blichtr wtłoczony
w pobudkę?

trąbka grzmi
nie dla mnie
ja dezerter

uciekam nocą
bo tak wypada
na nogach buty
robespierre'a
i gnój

ja dezerter
nie szukam poezji
tylko pajda chleba
z głupią
nadzieją:

że jest cel
że litera
że dla siebie i innych
że przecież nauka
_ _ _

ja dezerter
z głową pod
nóż
Hekate
Hekate
Wiersz · 6 listopada 2006
anonim
  • estel
    podoba mi sie bardzo :) lubie ten chaos, te mysli i slowa przeplywajace niby bez zwiazku tak naturalnie i szybko ze chce sie je gonic. ten brak ograniczen w interpretacji, swobode w dzialaniu na polu. walki polu :)

    · Zgłoś · 18 lat
  • yah
    nom. surfing po falach znaczeń. ślizgam się miło od czasu do czasu tylko dotykając słów i zwrotów a mimo to zanurzam się w całość.
    podziwiam i pozdrawiam
    yah

    · Zgłoś · 18 lat
  • Patrycja Karolina
    no... nic wiecej... jestem na tak, choć z regóły nie przepadam za taką poezją.

    · Zgłoś · 18 lat
  • Anonimowy Użytkownik
    wredna.
    grafomania w wielkim wydaniu.

    nie rozumiem wyróżnień...

    · Zgłoś · 18 lat
  • Anonimowy Użytkownik
    Domcia
    ani ja:))
    ale moze dzieki nim bedziemy coraz lepsi, zdolniejsi, piekniejsi, szczersi, ...:P

    · Zgłoś · 18 lat
  • Hekate
    Bardzo proszę o bardziej konstruktywną krytykę - a jeśli emocjonalną, to przynajmniej ździebko bardziej rozwiniętą.

    Dźwięczna będę, bo ciekawa jestem skąd te rozbierzności w ocenia dezertera.

    · Zgłoś · 17 lat
  • Hekate
    No fajnie, proszę o komentarze, a sadzę orty...
    (kaja się)

    · Zgłoś · 17 lat