Dyptyk - Kat i Ofiara

Meoshi

Dyptyk

Dwie natury

Kat i Ofiara w tłumie
zawsze niezawodnie się odnajdą
Natura wszak nie kłamie
natury ich się przyciągają

Gdy już się spotkają

On podaruje jej Klatkę Złotą
i gustowny kaganiec żelazny
Ona odwdzięczy Mu się słodko
przerażonym wyrazem twarzy.

Jej może uda się wyzwolić kiedyś
choć od wspomnień nie będzie nigdy wolna
Może wymaże w sobie przeszłość
co wiecznym piórem tkwi w niej wypisana

On jednak nigdy więcej nie będzie
tam w głębi - Prawdziwie Wolny
Zawsze będzie Jej pragnął w obłędzie
namiętnie jak Ogień Wody

28 styczeń 2005


Panie, Panowie,
klatka się otwiera

W każdym sadyście
jest jakiś pierwiastek masochisty
widoczny w nim iście:
otwiera klatkę w sposób uroczysty

Kat katuje się pomału:
Jest wszak otwarta
więc wychodź śmiało!
Nim zbudzi się warta...

Ona zerka, mały cień skulony
znów zdziwiona patrzy nań
zwierzątko, ptaszek skrzywdzony
niepomny jego knowań

Gra zaczęta i skończona
Ona znów się chowa
Ofiara bez opieki skona
Śpij kochanie, zdrowa!

12 kwiecień 2005
Meoshi
Meoshi
Wiersz · 17 listopada 2006
anonim
  • Popis Mateuszka
    wyrabicha! i stek zdur moze byc przyrzadzon bez zarzutu..ta druga czaesc mi sie poodoba
    bajeranckie rymy, ogolnie taki ironiczny klimacik z dystansem

    · Zgłoś · 17 lat
  • yah
    może nie potrafię zinterpretować ale nie widzę w tym utworze/utworach nic więcej poza tym co mówią dosłownie. forma też do mnie nie trafia. raczej to zbiór przemyśleń gdzieniegdzie przeplatany poetyzującymi zwrotami. na nie jestem.
    pozdrawiam
    yah

    · Zgłoś · 17 lat
  • ew
    On podaruje jej Klatkę Złotą
    i gustowny kaganiec żelazny
    Ona odwdzięczy Mu się słodko
    przerażonym wyrazem twarzy.

    za tę zwrotkę masz u mnie najwyższą notę , obrazowo ujęta uległość .Usuwam sobie tylko wystające wielkości liter , małymi się na pamięc nauczę , bo warto , naprawdę warto . Pozostałe wersy mnie nie przekonują , połowy przepuścić się nie da . poczekajmy na estel - aż jestem ciekawa ..

    · Zgłoś · 17 lat
  • estel
    dla mnie zgrabny obrazek. dosłowność tu wydaje się dokładnie przemyślana, a właściwie i tak za głównych bohaterów można podstawić sobie każde dwa przeciwieństwa co daje całkiem przyjazne wnioski. :) jestem na tak. pozdrawiam

    · Zgłoś · 17 lat
  • Enge
    oceniłam. wyśmienity:)

    · Zgłoś · 17 lat