Nędznicy

Outsider

lata za wcześnie
godziny za długo
tkwią twarzami do siebie
na czarnych mszach
przyobleczeni w nędzę grzechów
na krawędzi ciemności
składają fałszywe ofiary
gaszą płomieniem źródła przeszłości
mijają bramę za którą nie ma nic
jeszcze o tym nie wiedzą
opuszczaja kratery dymiącego błota
próchniejącę gałęzie rąk
pomiędzy wiednącymi kwiatami
ciała przestraszonych chmur
chowają się za zgaszonymi gwiazdami
w obawie dnia który nie nadejdzie
dzisiejszej nocy odwrócone zostały życiorysy
ujrzeli oblicze swego Boga-płakał
spóźnili się - nadeszli inni...

(a przecież)
tak ciężko jest uciekać z plecakiem pełnym truskawek
Outsider
Outsider
Wiersz · 24 grudnia 2006
anonim
  • Anonimowy Użytkownik
    Chantal
    Ciała przestraszonych chmur...aż się to czuje...
    Jeśli dobrze zrozumiałam, ostatni wers to mały grzeszek,
    za który wieczne potępienie?
    Jeśli tak, to piękne - absolutnie bajeczny
    pomysł na niewinny grzeszek i nieproporcjonalną karę

    · Zgłoś · 17 lat
  • estel
    ha! bardzo bardzo :)
    kilku wczytań wymagało, ale warto, no jak nic, warto!
    chyba mnie zachwyciło ;)

    · Zgłoś · 17 lat
  • Hekate
    Jeżeli to faktycznie to, co myślę, to popieram estel - dobre! Zachwycać mnie nie zachwyca, ale muszę przyznać, że specyficzne i tak trochę na diesiraeowość skrojone.

    Literówki. Proponuję zedytować.

    · Zgłoś · 17 lat
  • Anonimowy Użytkownik
    sara-rajmund
    dobre. nawet bardzo. ma Pani talent tak sądzę, patrząc na to z mojej skromnej perspektywy. mam nadzieje, że publikowała już Pani na większa skalę niż w Internecie... ale zawsze - dobree i to ;)

    · Zgłoś · 17 lat
  • nitjer
    Wiersz w całości bardzo dobrze mi się czyta. W moim odczuciu: świetne pierwsze cztery wersy. Takież i 'ciała przestraszonych chmur' chowających się 'za zgaszonymi gwiazdami'. Puenta również bardzo udana.

    Pozdrawiam :)

    · Zgłoś · 17 lat
  • Outsider
    do P. sary-rajmund ,dziekuje za wszystkie komentarze:) apropos publikacji na wieksza skale,jeszcze nie ale kiedys pomysle o tym-musze jeszcze popisac popisac popisac :))

    Pozdrawiam serdecznie

    · Zgłoś · 17 lat