liść?

Grzegorz D

Sam? Sam mam zostać tu?
Ja jeden, jedyny wśród słów?
Słuchając podmuchu który daje mi powietrze?
Jak Pojedynczy liść unoszący się na wietrze.
Porywami dręczony, wznosić się i opadać.
Na pajęczych niciach, kołysać i obracać
Unieść ku słońcu, dać się oślepić.
Upaść w błoto i do ziem przylepić?
Spróbować poderwać, między rozpędzonymi.
Trwać jakoś wraz z wierzącymi.
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 8 głosów
Grzegorz D
Grzegorz D
Wiersz · 5 stycznia 2007
anonim
  • elisabeth
    po co ci tytuł gazety z poezją? odra, ha-art,fa-art,rita baum to z tych co pierwsze przychodzą do głowy

    · Zgłoś · 17 lat temu
  • elisabeth
    o nie, tytuł dałby podstawę do oceny "słaby" zamiast "fatalny" gdyby nie wers "Jak Pojedynczy liść unoszący się na wietrze. " i następne. egzystencjalne pytania peela naprawdę powalają głębią swojej świeżości, porównanie do liścia jest tak odkrywcze, że kolumb przy tym wysiada. i te częstochowskie rymy.

    · Zgłoś · 17 lat temu
  • nitjer
    Bardzo dobry pomysł na wiersz. Tekst obrazowy. Przekaz ciekawy. Odbiór psują jednak rymy w końcówce - delikatnie mówiąc - za mało wyszukane. Tytuł też mnie nie przekonuje. Z tekstu usunąłbym trzeci wers, a tytuł dał 'słuchając podmuchu'.

    Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 17 lat temu
  • Grzegorz D
    a może m ktś podać tytuł jakiejś gazety z poezją ?

    · Zgłoś · 17 lat temu
  • embarkakao
    trochę rozczarowania, rozgoryczenia i barwiacej to wszytskjo nadziei...ładne

    · Zgłoś · 17 lat temu
  • ew
    w pierwszy wers tchnąłeś panikę , i bardzo ładnie to wyszło , potem roztaczasz wizję samotności i również wyszło brawurowo , pointa wiąże całość zgodą, pochyleniem głowy i postanowieniem że wszystko się da przetrwać . Bardzo mi się podoba niedopowiedzenie o bezsensie , można to tak ładnie wyczytać między wersami , moje to takie ..

    · Zgłoś · 17 lat temu