Literatura

o ziemi ojczystej (wiersz)

hakaan

literówka
resztkami sił pozwalam sobie zdeptać
ostatnią parę butów
co nosiły mnie
jeszcze nie tak dawno
w te pospolite lecz niezwykłe miejsca

zawsze w tym samym kierunku
wciąż przed siebie
ścieżkami co pamiętają jeszcze
kroki przodków naszych
kiedy to ziemię ojczystą z rąk niemieckich wyrywali
po trzykroć

i tak cicho wspominają kroki mego ojca
kiedy jeszcze jako syn wędrował do szkoły
tak spokojnie prowadzą mnie
gdzie słońce przebija się poprzez liście drzew
tak że prawie go nie czuć
tam też odpocznę

z wyżyny spoglądam w dolinę
gdzie szyb kopalniany już jako zabytek
przypomina mi kim jestem
daje mi wiarę że i mój syn
ta ścieżką wędrował kiedyś będzie

wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
hakaan
hakaan 9 marca 2007, 10:51
A ja tu literówki nie widze :)
Sienia
Sienia 21 maja 2007, 21:47
wow faktycznie :D ale sie nieczepiaj ich :P to z pospieszenia :P
przysłano: 7 marca 2007 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca