Literatura

Proszę cię milcz nie pytaj... (wiersz)

Aldona Widłak

Proszę cię proszę milcz nie pytaj
Co widzę patrząc na twe dłonie
Zamykam oczy a wciąż czytam
Pod powiekami linii harmonię
W mrocznych załomach zagłębieniach
Jest nasion wszechświat niewidoczny
I niewyrosłych traw istnienia
Atom powietrza z niebios obłocznych
Sekretne życie dziwnych stworzeń
W których istnienie nie wierzymy
Dla których dłoń twa wielkie morze
Bezkresne góry i równiny
Tajemne ścieżki ciepłej krwi
Podskórne kręte korytarze
Splątane bardziej niż twe sny
I tylko lekkomyślnie marzę
Ten srebrny guzik ten u bluzki
Chwyć go tak jakbyś księżyc chwytał
Nic nie mów proszę nie chcę pustki
Słów odpowiedzi stwierdzeń pytań
Łuk piersi moich dla twej ręki
Niech będzie tym czym jest koryto
Dla ciepłej fali czystej rzeki
Błagam cię o nic już nie pytaj
A skoro dotkniesz wtedy będę
Atomem więcej w twoim świecie
I wtedy pojmiesz z jakim pięknem
O jakim świata ty sekrecie
Chciałeś zwyczajnym mówić słowem
Z jakim się cudem zmierzyć chciałeś
A wtedy stracisz jak ja mowę
Olśnieniem nagłym ociemniały

dobry 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
A.W.
A.W. 4 kwietnia 2007, 21:49
Komunikat pozaliteracki: Widziałam na "Wywrocie" odnośnik do "Shvoong". Są tam moje artykuły o "Kobiecie bez skazy" Gabrieli Zapolskiej, poezji Edwarda Leara i "Guwernantce" z moją ukochaną Betty Davis, a pewnie wkrótce pojawią się nowe. Zapraszam do czytania.
ew
ew 16 maja 2007, 07:33
trzeszczy mi inwersja w czwartym wersie , tam sie potknęłam , ale dalej czytało się samo .
do zapamiętania :
"Ten srebrny guzik ten u bluzki
Chwyć go tak jakbyś księżyc chwytał
Nic nie mów proszę nie chcę pustki "
sercenadloni 16 maja 2007, 17:20
Świetnie, najbardziej podoba mi się od "a skoro dotkniesz wtedy będę" do samego końca, świetnie puentujesz, nie nudno i nie banalnie, odemnie wyśmienity, ekspertem nie jestem, ale niczego mi tu nie brakło:).
sercenadloni 16 maja 2007, 17:22
A tak w ogóle to przypomina mi to jakoś rytmem i doborem słów "nie bój się nocy" ?Baczyńskiego.
nitjer
nitjer 17 maja 2007, 23:21
Zwyczajnym powiem słowem: Zatrzymał mnie. Między innymi: "Sekretnym życiem dziwnych stworzeń w których istnienie nie wierzymy" i "atomem więcej w twoim świecie". Puenta też w moim guście.

Pozdrawiam :)
przysłano: 23 marca 2007 (historia)

Inne teksty autora

Trzynastego
Aldona Widłak
2.
Aldona Widłak
1.
Aldona Widłak
***
Aldona Widłak
***
Aldona Widłak
przekleństwo
Aldona Widłak
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca