Literatura

Rodzice (wiersz)

Inka

To Oni pierwsi nauczyli mnie kochać
w świecie, którego wówczas nie rozumiałam
i który dzięki Nim rozumiem już lepiej.

T o Oni pierwsi nauczyli mnie
dobroci płynącej wprost z ludzkiego serca.

To Oni pierwsi nauczyli mnie
poczucia bliskości i spełnienia.

To Oni pierwsi nauczyli mnie
lojalności i czułości.

To Oni pierwsi nauczyli mnie
prozaicznych czynności dnia codziennego.
Wiązać włosy w kitki,
odróżniać literę A od litery Z,
podziwiać wschody i zachody słońca na plaży.

To Oni pierwsi nauczyli mnie
bycia sobą i życia w zgodzie z własnym sumieniem.

To Oni pierwsi nauczyli mnie kochać.
Byli pierwszymi, którzy mnie pokochali.
Byli pierwszymi, których pokochałam ja.
Dziecko.



wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
estel
estel 9 kwietnia 2007, 14:53
podobne wierszyki pisało się na laurakch w podstawówce na dzień Matki albo Ojca. teraz można już bardziej dojrzale, co?
przysłano: 27 marca 2007 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca