Literatura

Liść (wiersz)

LiseX

wierszyk zeszytowy.........................literówka
Było to późną jesienią,
Gdy liście spotykają się z ziemią,
By otulić ją kocem czerwonym,
Żółtym, rudym, pozłoconym.
Na czubku gołego już klonu,
Został LIŚĆ.
Jeden, ostatni, najpiękniejszy,
Choć od innych trochę mniejszy.
Był wyjątkowy.
Barwami jesieni kolorowy.
Jaki silny, jaki mocny,
Nawet wiatr, choć ostro dmiący,
Zerwać go nie może.
O Boże!
Udało się, liść zerwany!
Wiatru mocą w powietrzu szarpany!
Gdzie ten hultaj go poniesie?
Może gdzieś błądzi po lesie?
Nie wiem! Straciłem go z oczu.
Tyle liści leży na drogi poboczu,
Może ten piękny, teraz zchlapany,
Zbłocony. Przez samochody przydeptany.
Umarł.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 17 maja 2007

Inne teksty autora

Komar
LiseX

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca