tam gdzie rok trwa trzy dni
co noc trawią niebo z innymi gwiazdami
odnalezioną czaszkę
tamtejszego kopernika
szybko przerabiają
na satelitę telekomunikacyjnego
transmitują uroczystości
ku czci swojego boga
nie wyglądającego na idiotę
obsługiwanego jedną dźwignią
Pozdrawiam Cię serdecznie sympatyczna Moderatorko :)))
Pozdrawiam serdecznie.
Serdeczności raz jeszcze :)
Ale , ok , może nie mam racji , może tylko ja nie odczytuję , przepuszczę tekst , jeśli komentarze będą przychylne , zostanie w albumie wywroty , czy tak może być ?
Pozdrawiam serdecznie :))
albo nie(co nie ma nic wspólnego z moderacją i tutejszym akceptowaniem). Nie da się ich specjalnie poprawiać, zmieniać, bo wiesz o czym piszesz, zawsze celowo i świadomie używasz takich a nie innych słów w celu przekazania tego co dla Ciebie istotne. Ale środki jakich używasz i styl, a zwłaszcza metafory i składnia, mogą się wydać trudne, zbyt hermetyczne, pozbawione lekkości i liryki. Ten wiersz, tak jak ewie mnie też nie porwał, nie zachwycił, nie ścisnął za serce. Ale uważam że powinien być przepuszczony, ponieważ pod swoją pozornie toporną formą, stanowi świetną ironię, powiedziałabym wręcz że złośliwą w swoim przekazie, odnoszącą się do spraw polityki, do praw które nią rządzą i do samych "wielkich" rządzących również. Owszem, sporo czasu zajęło mi dobrnięcie do tego poprzez rozhermetyzowanie wreszcie tego wiersza.
Pewnie znajdą się bystrzejsi, którzy załapią od razu i od razu wiersz do nich trafi. I trzeba dać im szansę, bo ja z ew nie jesteśmy tu jedynymi odbiorcami poezji ;P
p.s.Słyszysz efciu ? no , to się nie zastanawiaj już tylko przepuszczaj !
no i oceniłam ten wiersz jako wartościowy, bo tak też uważam, byłby bardzo dobry gdyby od razu po przeczytaniu trafił w mój gust.
:)