Literatura

Dwanaście liter dzieli moje i twe imię... (wiersz)

Aldona Widłak

Dwanaście liter dzieli moje i twe imię
Niech więc dwanaście stacji ma moja tęsknica
Więc pierwsza że noc niebo chmury jakby winem
Oblane i purpurą lśnią w nocnej ciemnicy
A druga że w to niebo może i ty patrzysz
Lecz chmury nie przyniosą blasku twoich oczu
A trzecia dotyk wiatru ponad jedwab gładszy
Swawolnego wiatru co się z liśćmi droczy
A czwarta że to wiatr jest a nie twoje usta
A piąta to mgła siwa wśród drzew zawieszona
Co mnie całą owija jak wełniana chusta
A szósta że się w mgłę tulę nie w twoje ramiona
A siódma to światełko co przez szybę mokrą
Z przeciwległego okna przez mgły ku mnie płynie
A ósma miły przez to że to nie twe okno
A dziewiąta szelest szum w ciszy głębinie
Brzozy i wierzby splecionych gałęzi
A dziesiąta że z twoim kojarzy się szeptem
A jedenasta miły gruchanie gołębi
Co się tak cichuteńko skarżą na coś prze sen
A dwunasta dlatego że i moja skarga
Podobna do gołębich skarg na chłód i zimę
Nim do ciebie doleci już ją wiatr potarga
I tylko się zdziwisz skąd zna wiatr twe imię

niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 30 czerwca 2007, 23:54
wszystko byłoby ok . gdybyś pozwoliła czytelnikowi odsapnąć . dlaczego wybrałas taki akurat zaopis? przeciez czytanie tego w tej akurat formir jest męczące . dla mnie osobiście denerwująco - męczące. ginie tu cały ten krzyk peelki . całe to wyrzucenie strofek jednym tchem . ginie i pojawia się znuzenie . poza tym nie podobaja mi się te wszystkie przedrostki A. czynia wiersz jakiś taki ,, na przekór,,. tyle na nie . na tak klimat wiersza i jakaś tajemnicza magia słów którą potrafiłas stworzyć .
ew
ew 4 lipca 2007, 12:07
"Co się tak cichuteńko skarżą na coś prze sen" - chyba brak jakiejś literki , co ? :)
Aldona .. powiem tak : ten tekst mi się podoba , ale jest znowu męczący , no , kurcze , nie da się tego czytać tak , wiesz .. żeby się chciało jeszcze raz . Pomyśl nad tym , co ? Masz niezłe wstawki i jak powiedział Anathema , operujesz jakąś magią słów , ale musisz przestać męczyć czytelnika , no nie wiem.. może za pomocą zmniejszenia ilości słów , podzielenia na strofy , oj wymyślże cóś :)
przysłano: 29 czerwca 2007 (historia)

Inne teksty autora

Trzynastego
Aldona Widłak
2.
Aldona Widłak
1.
Aldona Widłak
***
Aldona Widłak
***
Aldona Widłak
przekleństwo
Aldona Widłak
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca